Islandshästar i ständigt växande popularitet

Det blir mer och mer vanligt med islandshästar i Sverige. Svenska islandshästförbundet iakttar hur en stadig ökning i de nordiska länderna för till ett stort intresse för tävlingar och uppvisningar. En specifik begåvelse som islandshästar har är att de har ett par gångarter som är unika för dem. Tölp heter den ena, som är en skrittliknande gångart som islandshästar klarar att utföra t.o.m. på is. Den andra är flygande pass, som i grunden är en slags passgång, men en som är oväntat elegant, eftersom den har ett moment där hästen svävar i luften, innan hovparet på vänster eller höger sida slår ner i marken.

Hur islandshästar skyddas på Island

Islandshästar kommer, som namnet avslöjar, från Island, och ännu idag är de vida förekommande i sitt hemland. Där är de uppskattade och respekterade för sin uthållighet och sin självständighet, för ofta klarar de att röra sig över stora landområden, där de får leta upp sin föda själva. En islandshäst som är född på Island får inte komma tillbaka ifall den en gång lämnar ön. Anledningen är att islandshästar på Island har haft så litet kontakt med element som är främmande för dem att de har ett naturligt skydd mot de åkommer som förekommer på Island, men inte mot sådana som kommer utifrån. En häst som varit utomlands skulle kunna föra med sig okända sjukdomar och eventuellt ha blandat sig med andra raser. Islandshästar på Island vaccineras sällan eftersom de i normalfall inte kommer i kontakt med sjukdomar från andra delar av världen.

Roligt att veta är att det isländska språket har ca. 15 grundord som beskriver islandshästarnas olika färger och färgkombinationer. Endast tigrerad är en färgkombination som inte tillåts för en islandshäst, i övrigt finns det vitt skilda variationer på islandshästar. Som exempel på en intressant färgbenämning finns konstantskimlar, som skiftar färg med årstiderna, mellan brun och fux, till riktigt mörk.Islandshästar trivs allra bäst i vildmarken